06-48 64 10 94
·
Nijverheidsweg 19, 7948 NE Nijeveen
·
henny@totdekerngekomen.nl

Behandeling Fantoompijn

Behandeling fantoompijn

Fantoompijn: hoe kom ik ervan af?

Bent u opzoek naar een behandeling van fantoompijn?

Fantoompijn is pijn die gevoeld wordt in een geamputeerd lichaamsdeel. Fantoom betekent letterlijk ‘spook’ of ‘hersenschim’; je ervaart pijn, terwijl het pijnlijke lichaamsdeel er in werkelijkheid niet meer is. Het komt vaak voor: van alle mensen die een amputatie hebben ondergaan, heeft 50 tot 85%  last van fantoompijn (gehad). Vooral direct na de amputatie hebben veel patiënten last van fantoompijn.  Behandeling van fantoompijn? Regressietherapie is daar zeer geschikt voor.

Wat is fantoompijn?

Er bestaan verschillende theorieën  die het ontstaan van fantoompijn proberen te verklaren. Hieronder vind je enkele van deze theorieën.

 •      Doorgesneden zenuwen. Op de plaats van de amputatie worden zenuwen doorgesneden. Het zou kunnen dat die zenuwen nog steeds ‘denken’ dat ze prikkels door moeten geven aan het lichaamsdeel wat ze altijd bedienden. 
•      Pijngeheugen. Men denkt dat je wellicht in je geheugen opslaat hoe het voelt als een bepaald lichaamsdeel pijn doet. Je herinnert je dan als het ware de oude pijn van toen het lichaamsdeel er nog was. 
•      Reorganisatieprobleem in de hersenen. De nieuwste aanname is dat je hersenen na het wegvallen van een lichaamsdeel de taken van de verschillende hersengebiedjes opnieuw moeten rangschikken en dat daar iets mis gaat. Als het gebied wat altijd de betreffende hand of voet aanstuurde geprikkeld wordt, denk je dat je toch nog iets voelt. 

Wat wordt verstaan onder fantoompijn?

Onder fantoompijn worden alle pijnlijke gevoelens verstaan die in het ontbrekende lichaamsdeel worden ervaren.

Fantoompijn ontstaat nadat door een operatie (amputatie) of door een ongeval een ledemaat is kwijtgeraakt. De precieze oorzaak voor fantoompijn is onbekend, maar een veranderde functie in de hersenen spelen hierbij een rol.

In regressiesessies is naar voren gekomen dat ieder lichaamsdeel, zelfs iedere lichaamscel zijn eigen geheugen en zijn eigen bewustzijn heeft. Daar kunnen we mee werken. In de sessie kan de operatie en de amputatie inzichtelijk worden. We gaan de dialoog aan met het geamputeerde lichaamsdeel. Dit geeft inzicht en troost. Met energiewerk kunnen we geheugen, bewustzijn en energie op de juiste wijze uitwisselen en scheiden. En de pijn laten stoppen. Regressietherapie is daardoor voor veel mensen een goede behandeling voor fantoompijn.


Facebook